Проект Коменски

 

"Борбата с ксенофобията и расизма в светлината на миграционните процеси в зората на третото хилядолетие"

 

  

През учебната 2006 година 39 СОУ „П.Динеков”  спечели субсидия от Национална Агенция „Сократ” – програма Коменски

Документите за кандидатстване по Проекта бяха изработени от учителя по английски език Надежда Георгиева, координатор на проекта за 39 СОУ, заедно с партньори от още 8 училища в Европа. (две от Испания, две от Румъния, две от Португалия, и по едно от Литва, България и Словакия).

Но за какво става дума? Препоръчваме ви да посетите сайта на НА „Сократ”, която вече носи ново име: „Център за Развитие на Човешките Ресурси” : www.hrdc.bg , за да се запознаете с целите на самата програма „Коменски”. Конкретно целите на самия проект биха могли да бъдат формулирани най-общо така: „активиране на партньорство с цел изработване на програма(учебно съдържание), което да се прилага на различни учебни нива с особено внимание към превенцията на расизма и ксенофобията свързани с въздействието на миграционните процеси, които пресичат Европа”.

Първа среща в Кастро Урдиалес, Испания

Във всичи страни членки на Европейския съюз се отдава голямо значение на работата по училищни проекти като този.


На горната снимка виждате среща на г-н Кмета на Кастро Урдиалес, Испания, с директорката на училището-партноьор г-жа Лурдес, с координатора на Проекта г-н Хосе Маркес, представители на пресата и участника от Словакия. Останалите сме извън кадър.

 


На тази снимка е част от малкия вътрешен двор на училището в Кастро Урдиалес.

 

Среща по Проект Коменски в Рига, Латвия

От 13 ноември до 18 ноември 2007г. в Гимназията в Рига, Латвия, се проведе работна среща между представители от всички училища партньори по проект „Борбата с ксенофобията и расизма в светлината на миграционните процеси в зората на третото хилядолетие”.

Ето впечатленията на Илияна Кралева, XIв клас

Трябваше да пиша за хубавите моменти прекарани в Рига. Размишлявах много, но не успях да реша кои са най-важните и приятни изживявания по простата причина, че те са много и всеки ден беше изпълнен с емоции. Не зная от къде да започна, но кой ли знае? Дали да започна с многобройните църкви, с добродушни хора , със замъка Рундале или с ледената пързалка, наистина не зная.

Във връзка с проекта ни за ‘Ксенофобията и разсизма’ беше организиран международен семинар в Рига, Латвия от 13 до 18 ноември 2007г. Пътуването беше свързано с различни посещения - в училището, в замък, църкви и други места. Преживяхме много забавни моменти и приятни емоции. В един от дните се събрахме около 20 тинейджъри. С автобус ни заведоха в замъка Рундале, които се намира около 70-80 км от Рига – до град Бауска. Още на самия вход ни завладя красотата и просторът на градината. Внушутелните размери на замъка, спокойствието, което цареше наоколо, и неколцината души преоблечени в красиви, старинни дрехи ни върнаха в онова време, преди стотици години. Многобройните стаи в замъка, обзаведени в стил Барок, бяха до една различни - ту в синьо, ту в зелено, ту с картини, ту с портрети, ту с украсени тавани. Но спиращ дъха беше Златният хол. Посрещнаха ни много добре; преоблечените гидове там ни направиха възстановка на придворния танц менует, показаха ни и изисканите маниери на дамите тогава. В замъка ни приготвиха изискан обяд с традиционна за района храна. Доволни и наситени от приятното изживяване се върнахме в Рига.

Много трудно ми беше да избера за какво да напиша и да ви разкажа. Обзалагам се, че ако бяхте на мое място и вие щяхте да се чудите какво точно да разкажете.

Илияна Кралева, XIв клас

Среща по Проект Коменски, София

От 22 април до 27 април 2008 г. в 39 СОУ се проведе поредната работна среща по проект „Борбата с ксенофобията и расизма в светлината на миграционните процеси в зората на третото хилядолетие”. 

  
 Гостите разгледаха много забележителности и се убедиха наистина колко гостоприемни са българите. 
 
 

По време на работната среща в София гостите разглеждат кабинета по биология в 39 СОУ.

 

  • Виждания за проблема на ксенофобията и миграцията, представени от ученици и учители, или защо емигрират българите.

Why do people leave BulgariaTeacher's comments

  • Като част от другите дейности по проекта беше организара кулинарна изложба.
  • Снимки на картините с национални носии, нарисувани от наши ученици с помощта на г-жа Стойкова.Comenius Posters

Среща по Проект Коменски в Прая да Витория, Азорските острови, Португалия


От 28 октомври до 02 ноември 2008 г. в Професионалната гимназия в Прая да Витория, остров Терсейра, се проведе поредната работна среща между представители от всички училища партньори по проект „Борбата с ксенофобията и расизма в светлината на миграционните процеси в зората на третото хилядолетие”.

Решения от срещата в Терсейра - могат да се изтеглят оттук

 

Изглед от хълма над град Прайя да Витория, остров Терсейра, втори по големина остров от Азорските острови, Португалия


Типичен изглед от остров Терсейра, където цялата площ е разделена на парцели, върху които целогодишно се отглеждат „свободни” крави и бикове. 

Среща по Проект Коменски в База, Испания

От 04 май до 09 май 2009г. в Професионалната гимназия в База, Испания, се проведе заключителната работна среща между представители от всички училища партньори по проект „Борбата с ксенофобията и расизма в светлината на миграционните процеси в зората на третото хилядолетие”.

Всички училища-партньори представиха окончателните си отчети за работата през двете години. Отчетът на нашето училище можете да изтеглите оттук :Final Report of 39 SOU Sofia Bulgaria.ppt

Ето как Снежана Терзийска от 9а клас видя тази среща:

Много пъти човек се е питал кога ще му се случи най-голямото приключение в живота. Обикаля по света, вижда невероятни места, запознава се с нови и нови хора, но продължава да очаква нещо още по-голямо. И аз бях така. Обикаляла съм много, в паметта ми са се запечатили различни кътчета на Земята, но най-големи емоции предизвика в мен последното ми пътуване.

На 4 май, заедно с госпожа Китова и госпожа Георгиева, заминах за Испания. Целта на пътуването беше свързана с проекта за ``Ксенофобията и расизма``. Във връзка с проекта аз трябваше да отседна в едно приемно семейство в Баса. За първи път бях сама в чужбина. За първи път можех да говоря само на испански. Изпитвах и радост, и нетърпение, и малко страх. Но прекрачвайки прага на входната врата, ме връхлетя уюта на домашната атмосфера. Приеха ме изключително топло, грижеха се за мен, отнасяха се с мен сякаш съм част от семейството им, развеждаха ме, показаха ми най-красивите местенца в Баса. За моя голяма изненада не само те бяха мили и внимателни към мен, но и всичките хора, с които имах радостта да се запозная. Естествено не разгледахме само Баса, посетихме и други малки градчета притежаващи големи католически църкви, замъци и музеи, но може би най-красивото и очарователно място, което видях, беше крепостта ``Аламбра``.Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и в момента е включен в списъка на световното културно наследство и също така участва в кампанията ``Новите седем чудеса на света``. И чак, когато съм го видяла и обиколила мога да си обясня защо! Не оставям на страна другите красиви забележителности, които видях, емоциите породили се в мен и тръпката, която изпитах, но наистина си заслужава човек да посети замъка ``Аламбра``.

А сега, с ръка на сърцето мога да кажа, че това беше едно от най-големите приключения в живота ми. Разбира се аз съм само на 15 и със сигурност ме очакват още много приключения, които чакам с отворено сърце, но знам, че това пътуване ще го помня винаги.

Снежана Терзийска

9 А клас


Нашите постижения
  • Награда по проект Коменски - декември 2010г

    ЦРЧР и МОМН ни наградиха за работата ни по проекта "Интеркултурното образование по отношение на гражданството за бобра срещу расизма и ксенофобията: Миграционните процеси в зората на третото хилядолетие", СЕРТИФИКАТ КАТЕГОРИЯ: Значима социална тематика и качествени крайни продукти, приложими в учебния процес
  • На заключителната среща в База, Испания всички училища-партньори  представиха окончателните си отчети за работата през двете години. Отчетът на нашето училище можете да изтеглите оттук:

Final Report of 39 SOU Sofia Bulgaria

 

  • На нашия ученик Алипи Иванов бе присъдена грамота за участие в проект по случай 21 март - междунаровен ден против всички форми на расова дискриминация от Дружеството за Обединените нации в България.


  • Кът на проекта в училище - снимки

В училището има обсобен кът на проекта, в който се излагат различни материали - документи, есета, снимки. Така учениците, преподавателите и нашите гости се чувстват все повече съпричастни към темата на проекта. След всяка среща нашият кът се обновява с нови материали. На него се любуваха и гостите по време на Работната среща по Проекта през април 2008г. в София. За подреждането на материалите и естетическото им оформление се грижеха ученици под вещото ръководство на учителите по изобразително изкуство г-жа Юлия Стойкова и г-жа Ирена Спасова.

Comments