Срещи‎ > ‎

Дебат по случай 3-ти март и среща с Янка Такева


Text BoxГ-жа Янка Такева е председател на Синдиката на българските учители. Родена е на 30 септември 1947 година в село Ковачевци, България. Завършва Педагогическия факултет на Софийския университет в Благоевград.

През 2000 година завършва магистърска степен по Управление на човешките ресурси“ в Пловдивския университет.

Взехме интервюто от председателя на СБУ по време на петнайсет минутна пауза, на дебата по случай 3 март, което бе проведено във видеозалата на училището.

Какво е 3 март за Вас?

   3 март за мен е празник със смесени чувства. Обич, уважение, преклонение, са преобладаващите, но и чувството на тъга, болка и мъка от историята присъстват в съзнанието ми. Аз винаги, когато има такъв празник, се сещам да мина през църквата да запаля една свещ в знак на почит.

 

Днешният българин празнува ли 3 март?

  Да, българинът не може да не празнува 3 март. Отбелязва всчико от знамената до ритуалните тържества. Той обича страната, нейната история и съпътстващите обичаи и обреди. Изстрадал от историята на робство, българинът е признателен в деня на този достоен национален празник.

Има ли бъдеще за днешните младежи да се реализират в България, вместо чужбина?

Трудно е да се каже дали има реализация. В обединена Европа има много възможности за образование и реализация, но без образование не може! Днешните статистики сочат, че младите хора от 18 до 24г. – 40% са безработни, 48% са неграмотни, поради разрухата на икономиката, предпиятията и обществото като цяло. Няма кариерно израстване. Безработицата е обхванала цялата страна, работодателите съкращават хора всеки ден. Освен това не се грижат за своите работници, не осигуряват нито здравето, нито заплащането им. Работата и обучението са необходими за трупането на опит в учението на едни подрастващ човек.

Как си представяте България след 10 години?

Представям си една България, която е екологично чиста, обединена и развила се икономически. Биоземеделието, туризмът и културата да са сред основните приоритети в развитието на страната. Желая България да стане една от най-желаните страни за живеене в Европа. Вярвам, че всички емигранти ще се завърнат в родината. Така ще настъпи:  „Времето на Новото време”.

 Comments