06. 10. 2010г. - Открит урок в Музейна галерия за модерно изкуство, София


Открит урок в Музейна галерия за модерно изкуство, София на 6 октомври 2010г.


Група ученици от VІа и VІІа клас на 39 СОУ "Петър Динеков", паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство, посетиха изложба на световноизвестния художник Деймиън Хърст.
Открит урок в Музейна галерия за модерно изкуство, София на 6 октомври 2010г. 

Група ученици от VІа и VІІа клас на 39 СОУ "Петър Динеков", паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство, посетиха изложба на световноизвестния художник Деймиън Хърст.

На 6-ти октомври (сряда) в Музейна галерия за модерно изкуство на Оборище 10 се проведе открит урок за деца от художествените паралелки на 39СОУ „Петър Динеков” в София. Той бе воден от арт консултанта Ани Венкова, доктор по изкуствознание.  Това е третата среща на столични ученици с модерното изкуство, която галерията организира в рамките на инициативата си „Детска академия по история на изобразителното изкуство”.

Откритият урок съвпада с експозицията на световноизвестния и най-скъпо продаван съвременен артист – Деймиън Хърст. Изложба на британския концептуалист е изключително събитие навсякъде по света, първо по рода си в България и региона.

Непокорното изкуство на Деймиън Хърст и неговите най-ярки образи – цветни точки, изящни пеперуди и диамантения череп разпалиха въображението на учениците от 6-ти и 7-ти клас. Те имаха възможността да видят отблизо и екзотичните картини с птици, пеперуди и зайци на хитовия американски художник Хънт Слонъм, въздействащи със своя наивизъм и ярки цветове. Експертът по изкуствознание Ани Венкова запозна любознателните юноши с творчеството на някои от най-бележитите  представители  на поп-арта -  Анди Уорхол, Робърт Индиана,  Кийт Харинг, чиито творби са част от постоянната експозиция на галерията.

Пеперудите на Слонъм и „усмихнатия” череп на Деймиън Хърст най-силно впечатлиха децата. Младите таланти обърнаха особено внимание на портрета „The Countess Court Presentation”, обявен за една        от            най-добрите  работи            на       Хънт   Слонъм          досега.

Учениците от 6-ти „А” клас „наредиха” първата си импровизирана изложба в Музейна галерия за модерно изкуство, вдъхновена от гостуването им в галерията.

На финала всички участници получиха комплект бои, за да изобразят с четка впечатленията си от изкуството на Деймиън Хърст, пречупени през призмата на собственото им въображение. Творбите им ще бъдат част от коледната детска изложба на Музейна галерия през декември 2010г.

Детската и  културно-образователна програма на Музейната галерия за модерно изкуство дава уникален шанс на деца от училищата от околностите на София, които нямат възможност да посещават често културни мероприятия в столицата, да се запознаят за първи път с оригинални графични и живописни работи на модерното и съвременно западноевропейско и американско изкуство.

 Информация в пресата


Музейна галерия за модерно изкуство, София

Снимки от открития урок

Comments