Документи

Профил на купувача

Вашето мнение е важно

Срещи‎ > ‎

27. 03. 2013г. Среща с Биляна Траянова, продуцент на предаването "Без багаж"


27. 03. 2013г. Среща с Биляна Траянова писател, сценарист, продуцент на предаването "Без багаж"


По повод на Международния ден на детската книга – 2 април и Световния ден на книгата 23 април, поканихме младата писателка, сценарист и продуцент на предаването „Без багаж” да гостува в нашето училище. През месец март проведохме две срещи с нея.     

На 21.03.2013 г. се проведе срещата и с учениците от V и VІ кл.  На 27.03. ни гостува отново, като този път срещата беше с ученици от ІІ, ІІІ и ІV кл. Учениците научиха интересни истории, които Биляна Траянова е преживяла по време на снимките на предаването си и които са станали причина да създаде детската приключенска поредица  „Хариша” . Всяка история, която разказва е от различно място на планетата.

Учениците от нашето училище се включиха в играта на „Хариша”.  Голямата награда е приключение на тайнствен остров извън България. Там спечелилите три деца и техните родители ще преживеят истинско приключение и ще се впуснат в търсене на скрито съкровище. Екипът на предаването „Без багаж” ще заснеме техните преживявания и ще излъчи филм „Приключение с Хариша на тайнствен остров”.

Премиерата на филма е предвидена за 02.06.13 г. по БНТ.  Очакваме сред победителите да има ученик от нашето училище!  Срещите бяха много забавни и поканихме младата авторка да ни гостува отново.

Снимки от срещата...

Май 2013г. Наш ученик е един от победилите в играта на книжната поредица „Хариша”

На срещата с младата писателка Биляна Траянова, по повод на Международния ден на детската книга – 2 април и Световния ден на книгата - 23 април, тя предложи на учениците да се включат в играта на Хариша, ако искат: 
а) да се озоват на тайнствен остров извън България 
б) да търсят скрито съкровище
в) да участват във телевизионен филм.

Голямата награда - приключение на тайнствен остров извън България спечели Калоян Манов от V б клас в нашето училище!

Снимка от официалния фейсбук на предаването

Моето пътуване до тайнствен остров

Имах късмета да спечеля пътуване до тайнствен остров за заснемане на филм.

По време на пътуването бях много нетърпелив да разбера кой е острова.

Влязохме в Гърция и не след дълго спряхме в Александрополис и се качихме се на ферибота. По морския ни път чайките се спускаха и взимаха от ръцете ни храната, която им подавахме. Пътуваха с нас близо час. После пред ферибота се появиха нови водачи – делфини изскочиха от водната шир и сякаш закачили ферибота в своя впряг, заподскачаха и го затеглиха към нашата неизвестност. Водата беше толкова чиста, че макар и да бе много дълбоко, се виждаше дъното. И изведнъж... Ето го и него – тайнственият остров.

Във времената на модерната техника моят GPS показа – САМОТРАКИ. Бърза справка с Google информира - това е един от най-дивите острови в Егейско море. В древността острова е бил населен с тракийски племена и оттам идва и името му. На остров Самотраки се намира планината Саос, с най-висок връх Фенгари (1611 мнв) (от гр.φεγγάρι- Луна), който е най-високото място сред островите в Егейско море. Името на върха означава "толкова висока, че скрива Луната". За него Омир казва, че там стоял Посейдон, за да гледа битките по време на Троянската война.

За мое щастие, по време на престоя ни, имахме време да покорим най-високия връх и да направим невероятни снимки. От там, освен гледка към различните части на острова, можеше да се видят ръкава на Атон от полуострова Халкидики, островите Тасос и Лимнос, континенталните части на Гърция и Турция, както и най-близкия турски остров – Гьокчеада – известен с невероятните си условия за сърф. В прекрасното време, което избрахме за покоряването, планината наистина  доказа твърденията за нея.

За краткото време, или поне така ми се струва седмицата, която прекарахме на острова, успяхме да съчетаем заснемането на интересните сцени  от филма с разглеждането на историческите забележителности. Така научих, че там е била открита статуята на богинята Нике, която е намерена случайно при разкопки, от френския посланик в Турция, докато Самотрки е била под турско робство. Тази статуя днес е изложена в Лувъра и събира възхищенито на много хора.
На острова търсихме съкровище. Борихме се с  многобройните водопади, скали и каменни брегове. Последната вечер направихме лагерен огън на брега на морето. Беше много вълнуващо...


Детският приключенски филм "Хариша и тайнственият остров" може да видите по БНТ1 на 2 юни от 11.00 ч., а допълителна информация да получите на
www.harisha.bg.

Надявам се да Ви хареса, а аз - и на нови приключения!


Калоян Манов –
V б клас 39 СОУ.
Comments