Експерти по съня: кой е най-добрия матрак при болки в гърба

качествен съм

Смята се, че едно от най-честите оплаквания сред хората и вече не само сред възрастните, са болките в областта на гръбначния стълб като те са изключително вредни за съня и могат да ви попречат да се насладите на ползите от качествения сън. Често болките в гърба са в следствие на лоша позиция или неправилна техника на ставане. В други случаи могат дори да ви причинят други здравословни заболявания като артрит например. Много често хората изобщо не обръщат особено внимание на своите матраци, което оказва голямо влияние върху здравето и съня им.

Как да откриете кой е правилния матрак за вас

Избирането на правилния матрак за болки в гърба именно за вашата структура и навици за сън може коренно да промени начина, по който спите към по-добро, докато ако се спрете на грешния матрак, той може дори да влоши болките, които изпитвате. Неудобният и неподходящ матрак може да създаде натиск върху вашия гръбначен стълб и да ви причини дори и силни болки в мускулите. Ако вече имате проблеми с гърба, да спите на неподходящи или много твърди матраци със сигурност ще влоши положението. Ключът към предотвратяването на появата на болки в гърба и изобщо навсякъде по тялото е да изберете добри матраци, които да ви осигурят оптимална опора именно за вашето телосложение спрямо вашите нужди.

Въпреки че за някои хора купуването на твърд матрак им изглежда най-сигурното решение за справяне с болките, то трябва да знаете, че фактора твърдост при матраците не винаги е най-правилното решение. За да ви бъде по-лесно да откриете най-добрите матраци за болки в гърба и кръста, ще споделим най-добрите съвети, за да сте сигурни, че ще направите най-оптималния избор за вас.

Съобразете матрака с вашата поза за сън

Когато търсите да си купите именно точния матрак за справяне с болките в гърба и кръста, то съобразяването на избора му с вашата позицията за сън е от много голямо значение, за да откриете перфектния матрак. Той ще ви помогне да спите качествено, да се събуждате отпочинали и свежи всяка сутрин. Замислете се първо как спите най-често: на една страна, по корем или по гръб. Тази информация ще ви бъде много полезна, тъй като това как вие спите може значително да рефлектира върху натиска върху гръбначния ви стълб и други части на тялото ви.

Ако спите на една страна, то вие ще се нуждаете от качествени матраци, които са оптимално меки, за да обвият извивките на вашето тяло, но и едновременно с това достатъчно твърди, за да дадат нужната опора на бедрата и раменете. Спящите по корем ще се чувстват най-добре спейки на матраци, които са дотолкова твърди, че да могат да осигурят нужната поддържка на бедрата и корема. Ако спите предимно по гръб, ще ви е комфортно на матраци, които са с нужната твърдост, така че да поддържат гърба ви в правилна позиция.

Запомнете, че най-голяма важност при избора на правилните матраци има именно вашата поза за сън и вашата структура на тялото. Имайте предвид, че независимо от това как спите, ако изберете матрак, който е прекалено мек, няма да имате нужната опора и е твърде вероятно да си причините изкривяване на гръбначния стълб. За сметка на това, ако матрака ви е прекалено твърд, то ще ви бъде неудобно и ще усещате болки в определени точки на тялото.