Как да управляваме успешно личните си финанси

Движението на паричните средства от и към вас е един непрекъснат процес, на който следва да обърнете достатъчно внимание, за да не изпаднете в ситуация на безизходица. Това е валидно, особено когато имате да връщате пари на заем. Без значение дали става въпрос за бързи кредити, или стандартни потребителски такива, заемът е разход, който следва да бъде добре планиран в бюджета.

Управлението на личните финанси може да бъде предизвикателство за тези от вас, на които досега не им се е налагало да обслужват едновременно ежемесечните си плащания и тези по бързи кредити. Ето защо в следващите редове ви представяме няколко съвета за ефективно управление на финансовите ви постъпления и плащания по кредити.

Създайте бюджет

Без значение какъв е размерът на месечните ви постъпления и/или броят кредити, които ви се налага да изплащате, бюджетът ще ви помогне да стабилизирате финансите си. За целта е нужно, на първо място, да разделите разходите си на категории. Такива могат да бъдат например разходи за храна, разходи за развлечение, покриване на комунални разходи, разходи по кредити и т.н.

Това разделение на разходите ще ви помогне да изчислявате и проследявате разходите си много по-лесно. Дори в даден момент да изпаднете в затруднена ситуация и да се наложи да вземете пари на заем, получените средства можете да разпределите, така че да покриете спешните си разходи, а другите да отложите за по-напред във времето.

Направете същото разделение и за приходите си - такива, които са от заплати, хонорари, наеми и т.н. Ако се затруднявате да направите бюджет, винаги можете да се доверите на наличните безплатни приложения, които ще улеснят значително проследяването на парите ви.

Плащайте сметките си навреме

Това е най-сигурният начин да си спестите наказателни такси и лихви за просрочия, особено когато става въпрос за плащания по кредити, а и комунални услуги. Създаването на личен бюджет, освен че ще улесни проследяването на паричните ви движения, ще ви гарантира и навременно плащане на задълженията. Друг начин, по който да си гарантирате спазване на крайните срокове, е да автоматизирате плащанията си. Ако ползвате онлайн банкиране, това е опция, която повечето доставчици предлагат.

Обединете заемите си

За тези от вас, които обслужват няколко кредита, независимо от естеството им - кредит за кола, за ремонт, за покупка на нова техника и т.н., обединяването на заемите би бил чудесен начин да опростите изплащането на дълга си.

Редица компании за бързи кредити предлагат тази услуга, позната като рефинансиране на кредит. Практически, теглите един заем, който използвате за изплащане на всичките ви други заеми. По този начин, освен че улеснявате процедурата по обслужването им, и спестявате. Изплащането на заема става по един лихвен процент, а не по няколко различни, прилагани от различните кредитори.